Op 12 februari wordt de derde en laatste winterwandeling in Olen georganiseerd.Ditmaal staan er twee echte natuurwandelingen waar Olen zich van zijn beste en groenste kant laat bekijken.De wandeling van 10 km loopt naar en door het Olens Broek.
Het Olens Broek ligt langs de rivier de Kleine Nete, één van de zuiverste rivieren in Vlaanderen. Het Olens broek is een gevarieerd laagveengebied dat grotendeels bestaat uit elzenbroekbossen, hooilanden en rivierduinen met daartussen oude kuilen die ontstonden door de ontginning van turf en ijzererts.Het Olens Broek is een van de laatste restanten van een groot moerassencomplex: het Geels Gebroekt dat tussen 1950-1970 bijna volledig ontgonnen werd voor landbouwgebruik. Door het rechttrekken en verdiepen van de Kleine Nete veranderde de waterhuishouding in het gebied en door het wegvallen van het oude landbouwgebruik dreigde het gebied volledig te verdrogen en te verbossen. Hierdoor verdween een groot aantal typische en zeldzame planten en vogels uit het gebied.
In 1993 werd door de Vlaamse Overheid gestart met de uitbouw van het natuurgebied. Om de natuurwaarde in het gebied opnieuw te herstellen werden de afgelopen jaren een heleboel ingrijpende maatregelen genomen: het openmaken van de oude verlande veenkuilen, het afplaggen van de droge rivierduinen en zandruggen, het herstel van het hooilandbeheer op de natte hooilandjes en het opnieuw invoeren van een periodiek hakhoutbeheer van de elzenbroekbossen.
Het resultaat van deze werken mag zeker succesvol worden genoemd. Verschillende zeldzame planten, vlinders, libellen en vogels hebben zich opnieuw in het gebied gevestigd.
In het Olens Broek groeien planten, die in totaal verschillende grondsoorten voorkomen, broederlijk naast elkaar.
De wandeling van 5 km loopt door Het natuurgebied Neerhelst.
Dit gebied ligt in de vallei van de Larumse Loop en behoort tot het hydrografisch bekken van de Kleine Nete. Het hydrografisch net is er zeer dicht. Naast de Larumse Loop komen er nog talrijke sloten en greppels voor die het water afvoeren naar de Kleine Nete.
Het gebied ligt ongeveer 15 meter boven de zeespiegel.
Het gebied bestaat uit verschillende percelen, zowel in eigendom als in huur, met een totale oppervlakte van 13,5 ha.
De percelen zijn op het gewestplan ingekleurd als agrarisch gebied. De beekjes bevatten van nature zuur water, dat wordt verrijkt door organische lozingen en door uitspoeling van meststoffen vanuit de landbouw.
Het water van de beken is niet afkomstig van echte bronnen, maar van neerslag die via oppervlakkige kwel terecht komt in honderden slootjes, verspreid over het hele stroomgebied van de Larumse Loop.
Bij uitblijven van voldoende neerslag komen de smallere beken en de bovenloop wel eens droog te staan. In de zone langs het kanaal is er een zekere beïnvloeding door kalkhoudend kwelwater vanuit het kanaal.
Na de wandeling heeft café ‘t Zonneke een verrassing in petto voor alle wandelaars.
Praktisch:
Er zijn twee wandelingen voorzien: één van /- 5 km en één van /- 10 km.
De groepswandeling start stipt om 14 uur aan café ’t Zonneke, Lichtaartseweg 83A, Sint-Jozef-Olen.
Voor de lange wandeling is een rustpauze voorzien.
Alles is gratis en je hoeft niet op voorhand in te schrijven.
Iedereen is hartelijk welkom!
http://www.wandelpeters.be